V tomto článku sa chcem venovať domácim kinám, hlavne kde, kedy a ako ich použiť a aké riešenie zvoliť ( hlavne čo sa týka voľby reproduktorov a výkonu ). V prvom rade uvediem, že domáce kiná môžu byť vo dvoch prevedeniach: prvé je so subwooferom ( obr. 1 ):
Keďže predchádzajúce zapojenia čo som uvádzal, boli zapojenia na jednej DPS zo všetkým tak, ako som uznal za vhodné, presto aj tieto zapojenia majú jednu takú nevýhodu ( konkrétne myslím zapojenie so stabilizátorom ). Je treba mať na pamäti, že tieto monolitické stabilizátory napätia v puzdre TO-220 ako sú napr.: 7812, 7805... sú určené na max. vstupné napätie 35V
Dobrý deň. z dôvodu štúdia a ťažkom období štúdia som nemohol pravidelne pridávať základy elektroniky.S toho dôvodu už nebudú 3 články za týždeň ale len 2 články za týždeň. Články sa budú uverejňovávať v pondelok a v piatok o 7:00. Prehľad prvých 10 tém tohoto seriálu: 1. - 2.12.2006 = Deliče napätia 2. - 4.12.2006 = Jednobány 3. - 8.12.2006 = Dvojbrány 4. - 11.12.2006 = Filtre 5. - 15.12.2006 = Vákuové nelineárne prvky 6. - 18.12.2006 = Polovodičové prvky 7. - 22.12.2006 = Usmerňovače 8. - 25.12.2006 = Usmerňovače - vyhladzovacie filtre, násobiče a stabilizátory napätia 9. - 29.12.2006 = Zosilňovače - rozdelenie, nf zosilňovače 10. - 1.1.2007 = Zosilňovače - spätná väzba; vf, širokopásmové, jednosmerné a operačné zosiľnovače
Teraz je tu 4. časť, v ktorej si popíšeme o deličoch napätia.
Takže v tejto časti ponúkam zvyšné dve zapojenia, ktoré som prisľúbil z minulého článku ( obr. 4, 5 ). A uvediem tu ešte nejaké prípadne zapojenia a uvediem ešte ich dôvod, kedy a prečo ich použiť. Finálne zapojenie zdroja určené pre napájanie koncového stupňa ( nesymetrickým napätím či už tranzistorového alebo integrovaného ) som doplnil o indikáciu zapnutého zdroja – obr. 4 ( a teda neskôr aj finálneho výrobku ) a o pomocné napätie ( obr. 5 ). Na obrázku 4 teda vidíme zapojenú LED- ku ktorá indikuje prítomnosť napätia.
Dobrý deň s technických dôvodov sme nemohol pravidelne pridávať tento seriál o základoch elektroniky. Problém je vyriešený a pokračujeme v pravidelnom uverejnovaní časti tohoto seriálu. V tomto článku si popíšeme o cievkach a o označovaní cievok, kondenzátorov.
V tejto sérií článkov vám popíšem zdroje a uvediem nejaké zapojenia a ich kompenzácie pri rôznych použitiach a kombinovaných zapojeniach, podľa najčastejších požiadaviek zosilňovača. V tejto časti to budú zdroje nesymetrického napätia. Základ zdroja je usmerňovač pozostávajúci zo 4-roch polovodičových diód ( veľmi známe Gretzovo zapojenie, obr. 1 ). Je jasné, že takýto zdroj pre použitie na napájanie zosilňovača je veľmi nevhodný ( max. laboratórne ), pretože toto napätie je veľmi zvlnené.
Dobrý deň. Dnes tu máme druhú časť, v ktorej si popíšeme o kondenzátoroch. Čo sú to za súčiastky, aké typy kondenzátrov poznáme, aké technologické postupy poznáme na ich výrobu atď. Ďalej v článku.
Čaute od dnešného dňa každý týždeň pribudnú 3 časti (Steda, Piatok, Nedeľa) náučného článku Základy elektroniky. V tomto článkovom seriáli Vás budem sprevádzať znalosťou elektronického odboru. Na začiatku si popíšeme elektronické obvody, súčiastky (rezistor, cievky ...), filtre, vyhýbky, polovodiče, polovodičové súčiastky až k usmerňovačom, oscilátorom, moduláciou, prenosu zvuku , obrazu cez rádiové vlny, záznam zvuku (gramofóny, magnetické pásky,optický záznam - hudobné CD) a mnoho iného čo vás dovedie k úctihodnej znalosti elektroniky.
Partneri:
Autori stránky sú Milan Ondrka (BgDestroy) a Ondrej Závodský(zawin), o graficky desing sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).
Pri informovaní adminov je použitie čohokoľvek z tejto stránky pre osobné alebo obchodné účely 100% povolené.