SVETELEKTRO

18. januára 2008   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Už je to tu… LED displej – editor textu


FUBU

Hotovo! Kolesový LED displej je odteraz možné pripojiť aj ku počítaču a nahrať si tam vlastný text bez preflashovania a preprogramovania mikrokontroléra. Stačí ho len pripojiť na sériový port a spustiť jednoduchý editor. Program pre editáciu displeja pre PIC 16F628A je hotový. V tomto článku si popíšeme možnosti programu – editora textov na displeji.


Takže prvá vec, ktorú treba spraviť, je vyrobiť si prepojovací kábel. Na prepojenie displeja s počítačom cez sériový port.
Schéma:

Tento kábel by nemal robiť problémy pri zhotovovaní. Využíva sa tu klasický prevodník TTL/CMOS na normu RS-232. Táto norma tvorí sériovú zbernicu definovanú s inými napäťovými úrovniami ako majú TTL/CMOS obvody. Pre logickú 1 má definovanú úroveň napätia -12V a pre logickú 0 zase +12V. Viac o sériovom porte sa môžete dočítať tu: RS232 port. Na prevod z RS232 normy na TTL/CMOS sa použil obvod od firmy MAXIM. Existujú aj iné prevodníky ako MAX232, ale tento sa mi zdá najspoľahlivejší a všade dostupný. Tento kábel vyžaduje napájacie napätie 5V. Napájame ho z dosky LED displeja. Z batérie alebo z externého zdroja. Pozor na sieťové adaptéry typu „Made In China“, ktoré pri nastavenom napätí 5V môžu mať o dosť vyššie napätie, bez záťaže. Doporučujem stabilizovaný zdroj. Naľavo je konektor DB9 samica. Počítač má samca DB9. Nezabudnite na ňom prepojiť pin 6 a pin 7, lebo bez toho editor textu nebude vedieť identifikovať, či je kábel spojený s počítačom. Z konektora DB9 samice idú tri vodiče: Rx pin 2, Tx pin 3 a GND pin 5.



Z prevodníka MAX232 idú 4 vodiče ku doske displeja. Pozri na schému zapojenia displeja:
pôvodný článok a schéma displeja
Pripája sa to ku RB1 a RB2. Samozrejme +5V a GND. Je to naznačené aj v schéme kábla, kam má, ktorý vodič byť pripojený.

Ak máme displej a aj kábel k nemu, je na čase vyskúšať program. Je to freeware! Stiahnite si ho a rozbaľte. Bike Text Editor
Balíček obsahuje spustiteľný bike_display.exe súbor, ikonu bike.ico a obrázok schémy prepojovacieho kábla bike_kabel.png. Po úspešnom stiahnutí programu obsah balíčka nakopírujeme do nejakého adresára napr. s názvom „bike text editor“. Spustíme exe súbor. Malo by sa objaviť takéto okno:

V krátkosti popíšem obsah a funkčnosť editovacieho programu. Editor obsahuje 4 editovacie polia. Každé pole je vlastne jeden riadok displeja. Riadok ma 8 bodov na výšku. Displej obsahuje 32 LEDiek. Ak si vydelíme 32/8 výdu nám 4 riadky po osem LEDiek. Voľné znaky upozorňujú na počet znakov, ktoré si môžeme ľubovoľne rozmiestniť do editovacích polí, kde zapíšeme text. Voľných znakov je 121. Je to obmedzené veľkosťou vnútornej pamäte EEPROM mikrokontroléra PIC 16F628A. Za každým editovacím poľom je zadané maximálne množstvo znakov na riadok. Je to vypočítané množstvo znakov, ktoré sa určite zmestia na obvod riadku na kolese. Pod editovacími poliami je indikátor zapisovania a výpis stavu editora pri zapisovaní. Tlačítko !Nahraj Text“ je zablokované, kým sa nepripojí funkčný kábel ku funkčnému led displeju. Úplne na spodku okna editora sa pomocou výberu určí COM port na, ktorý sme pripojili náš kábel zo zariadením. Na výber sú dve možnosti: COM1 alebo COM2. Ja používam COM2, pretože COM1 mám obsadené. Ďalej naľavo je tlačítko, ktorým sa pripájame ku zariadeniu. Stav pripojenia nám indikujú indikačné LEDky 🙂 softvérové.
Ak stlačíme tlačítko „Zapni Port“, bez pripojeného kábla, nastane takýto stav editora ako vidno na tomto obrázku:

Prvá žltá LEDka zľava svieti, ostatné nie. To značí, že editor úspešne otvoril neobsadený COM port. Ale nedetekoval kábel na tomto porte. V tomto stave je zablokovaný zápis, pretože nemá význam zapisovať do prázdneho portu.

Následujúci obrázok ukazuje ďalší možný stav po stlačení tlačítka „Zapni Port“:

Žlté LEDky svietia, zelená nesvieti. Editor úspešne
otvoril com port a k portu je pripojený aj kábel. No pripojené zariadenie nekomunikuje. Teda pripojený LED displej na kábel nereaguje. To znamená, že nie je zapnutý alebo kábel k nemu je nekorektne pripojený. Tlačítko „Nahraj text“ je logicky aj v tomto prípade zablokované.

Ďalší pbrázok ukazuje stav po stlačení tlačítka „Zapni Port“ pri správnom pripojení LED displeja ku počítaču cez kábel na sériový port COM2:

Ako vidno tlačítko „Nahraj text“ sa odblokovalo. Nie je dôvod ho zablokovať, pretože komunikačný port je voľný, kábel pripojený a displej s počítačom komunikuje. Na dôkaz spravnej komunikácie sa automaticky vyplnia editovacie polia obsahom, ktorý je v pamäti mikrokontroléra na pripojenom LED displeji.
Teraz nám stačí zmeniť text podľa naších predstáv a odoslať ho do pamäte mikrokontroléra LED displeja, urobíme tak stlačením tlačítka „Nahraj text“.

O priebehu nahrávania textu do LED displeja nas informuje pohyb progress baru a text stavu editora ako vidno na tomto obrázku:

Ak zápis prebehol v poriadku bez chýb, tak po zápise do pamäte nás o tom informuje výpis stavu. Je znázornený zeleným textom , pozri na obrázok:

Po tomto úkone máme bezpečne zapísaný text v mikrokontrolére PIC 16F628A. Odpojíme port najprv softvérovo kliknutím na tlačítko „Vypni port“ a pri všetkých zhasnutých LEDkách v editore môžeme vytiahnuť kábel z displeja alebo z počítača. Displej je pripravený vykresľovať text na kolese bicykla.

Program bol testovaný na operačnom systéme Windows XP. Je taktiež funkčný pod win95, win98, winME a win2000!
Pod Vistou sa to ešte netestovalo! Ale predpokladá sa funkčnosť.
Ak by sa Vám nedarilo nadviazať spojenie s displejom cez kábel, skúste si skontrolovať nastavenie COM portu v operačnom systéme podľa následujúcivh obrázkov:

Ešte na záver dôležitá informácia. Tento program Vám nebude fungovať k zdrojovému kódu pre PIC, ktorý som zverejnil v tomto článku: článok. V tom zdrojáku je text pevne implementovaný a nedá sa meniť. Počítač s PIC 16F628A, ktoré má v sebe tento voľne šíriteľný zdroják, nenadviaže spojenie. Nezasvieti zelená LEDka v programe!!!

Ak chcete používať tento Bike Text Editor, je nutné mať plnú verziu kódu pre PIC 16F628. Pričom plošný spoj a osadenie displeja je rovnaké ako v pôvodnom článku.

Môžem Vám poslať naprogramované PIC 16F628A s plne funkčným programom, ktorý komunikuje s editorom textu za 220Sk + poštovné.

Ak máte záujem, napíšte mi na email fubu@pobox.sk alebo
rýchlejšie SMSkou na číslo 0910 515 195 .

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od FUBU (zobraziť všetky)

Komentáre (10)

  1. sudruhdude píše:

    Dobree dal by som si povedať bicyklom robím 50km denne + 5km po tme a toto je nárez… len či by mi to vydržalo na tom bicykli celý deň na slnku

  2. Majoxx píše:

    No musím povedať, že si sa s tým pekne vyhral. Ja som si pre zmenu objednal SpokePOV z USA – vlastne je to na podobný spôsob, ale okrem toho je tam možnosť zadať obrázky a možnosť vytvorenie animácie zo 4 obrázkov.
    P.S. Neviem prečo niektorí mali problémy s tým, že to budeš mať komerčné – veď tých 220Sk je fakt smiešna suma.

  3. gabi píše:

    z tym obvodom by som mohol naprogramovat aj pic16f84a? 🙂 dik

    • FUBU píše:

      ee, neda sa to pouzi na 16F84 pretože 84 nemá perifériu USART – Universal Synchronous/Asynchronous Receiver Transmitter.
      16F628A ju má a samozrejme som ju aj vyuzil 🙂
      Nechcem nikoho strašiť ale legendárna 16F84 dnes neposkytuje to, čo sa očakáva od mikrokontroléra. Má pomerne málo periférií. Je zastaralá a dá sa čakať, že výrobca onedlho zastaví jej výrobu.
      Pretože Microchip vyrába 16F628A, ktoré majú rovnaké zapojenie vývodou a tá séria je jednak lacnejšia a oveľa výkonejšia pretože dokáže bežať aj na 25MHz. Pozri si katalógové listy 16F84 a 16F62x a pochopíš.

  4. Peter91 píše:

    Cau. To si tento IO musim objednat odteba uy naprogramovani. Lebo ja programator mam doma otec bz mi to dotoho dal program len ci bz si to nemohol poslat. 😀

Pridaj komentár